Före detta fängelse

Lokalisering: Gernsbach

Arkitektur: Byggherren

​​​​​​​Planering av dörrkommunikationen: Siedle/Byggherre

Elprojektering och -installation: Holger Szarvas Elektroservice, Karlsruhe

Före detta fängelse

Tjuvar och landstrykare var de första, ofrivilliga invånarna i denna byggnad från 1879. Idag är detta numera före detta fängelse, som är omgivet av massiva sandstensmurar, en privat kulturminnesskyddad egendom.

Siedle pelare

Idag används byggnaden på många sätt: Den inrymmer ägarens lägenhet, en semesterlägenhet och ett plan med kontor. Källaren med välvt tak kan hyras för fester och evenemanger.

Under renoveringen lade både den nya ägaren och den ansvarige myndigheten för kulturminnesskydd stort värde på bevarandet av den ursprungliga karaktären. Gallren, cellernas dörrar och de små fönstren bevarades, likaså den ursprungliga indelningen och horisontalplanen.

För att inte skada det gamla murverket, monterades inomhusstationerna skonande på väggarna, ledningarna förlades i murfogarna och kommunikationstekniken samt brevlådorna placerades fristående framför huvudingången.

Siedle pekskärm

Tjocka sandstensmurar, nedslitna trappsteg, galler och massiva dörrar: Den historiska substansen präglar byggnaden även inuti. Tack vare den varsamma renoveringen uppnår den ändå den moderna bostadsstandardens komfort.

Inomhusstationer på murverk

Inomhusstationerna placerades på murverket; där det var möjligt, förlades kablarna i befintliga fogar. Ingreppet i byggnadens substans reducerades till ett minimum.

Siedle pekskärm

Originaldörrarna påminner om att rummen tidigare varit celler. Genom luckan nedtill till höger sköts en hink in, vilken tjänade som toalett för fångarna.

Siedle Comfort-panel
Siedle Comfort-panel med skydd av förgyllt, rostfritt stål

Den stora monitorn tillåter att bekvämt se framför dörren. Huvudfunktionerna Ta emot samtal och Öppna dörren används med hjälp av mekaniska knappar – detta säkerställer, att alla apparaterna spontant kan användas korrekt. Alla andra funktionerna utförs med hjälp av pekskärmen.

Kodlås ur designlinjen Siedle Vario
Kodlås ur designlinjen Siedle Vario med mörkgrått glimmerlack

I stället för att säkra vissa delar av byggnaden med reglar och lås, har dagens ägare låtit installera moderna kodlås. För att inte skada det gamla murverket, monterades de i höljen för utanpåliggande montering.

Utanpåliggande anläggning ur systemet Siedle Vario

Även huvudingången säkras med en utanpåliggande anläggning ur systemet Siedle Vario. Besökarna anmäler sig med anropsknapparna; invånarna, hyresgästerna och medarbetarna njuter av kodlåsets komfort. Kodlåset är enklare att använda och det underlättar förvaltningen av tillträdet i en byggnad med blandad, växlande användning. De vanliga nycklarna används numera bara för att kunna låsa under natten.

Vidare referenser bo och arbeta

Sanerat hus i staden

Sanerat hus i staden

Lokalisering: München

Elinstallation: Comdata Elektro GmbH, München

Mer

Hohe Bleichen 10

Hohe Bleichen 10

Lokalisering: Hamburg

Arkitektur: Jacobsgaard Erkal Architekten, Hamburg

Elprojektering: Hanseatische Gesellschaft für Ingenieurwesen, Wedel

Elinstallation: Elektro Eckstein, Hamburg

Mer

Lenné Eins

Lenné Eins

Lokalisering: Berlin

Arkitektur: Petzinka Pink Architekten, Düsseldorf

Elprojektering: Hanseatische Gesellschaft für Ingenieurwesen, Wedel

Elinstallation: Ralf Keil Mechatronik, Rostock

Mer

Antivilla

Antivilla

Lokalisering: Krampnitz vid Berlin

Arkitektur: brandlhuber+, Berlin

Planering byggnadskommunikation: Siedle

Elinstallation: Türck, Berlin

Mer

Kriscentrum Danner

Kriscentrum Danner

Lokalisering: Köpenhamn

Arkitektur: Varmings Tegnestue, Köpenhamn

Elprojektering: Strunge Jensen, Köpenhamn

 

Mer

Sanerat hus i staden

Sanerat hus i staden

Lokalisering: München

Elinstallation: Comdata Elektro GmbH, München

Mer

Hohe Bleichen 10

Hohe Bleichen 10

Lokalisering: Hamburg

Arkitektur: Jacobsgaard Erkal Architekten, Hamburg

Elprojektering: Hanseatische Gesellschaft für Ingenieurwesen, Wedel

Elinstallation: Elektro Eckstein, Hamburg

Mer