Campus Nuremberg East

Location: Nuremberg

Architecture: Hagen, Nuremberg

Medical aspects of the design concept: Weller & Partner, Nuremberg

Electrical planning: Ingenieurbüro Koppe

Electrical installation: SAT System- und Anlagentechnik Herbert, Nuremberg

The "Campus Nürnberg Ost", or CNO for short, is an urban planning development bordering the end of a business mile along one of the main development roads in Nuremberg's popular Eastern district.

The entrance to the new building is directly adjacent to the existing medical centre known as the "Medic Campus".

Campus Nuremberg East

Campus Nuremberg East

For the new six-storey building, the companies Maisel Wohn- und Gewerbebau and Weller & Partner joined the Nuremberg-based architectural bureau Hagen to deliver a concept uniting not only medical facilities but also office rooms and studios over an area of 5,800 square metres.

The underlying remit for the architects was to come up with a corporate design which would bring cohesion to the campus and provide visitors with an intuitive sense of orientation.

What starts on the outside with a meticulously designed facade concept is continued by Siedle on the inside with a cohesive communication and signage system.

Campus Nuremberg East

Orientation in and around the building was required to continue the existing corporate design into the inside of the building and at the same time be capable of coping with the continuous process of transformation taking place in this type of building.

With its facility for bespoke individual paintwork, the communication and signage system Siedle Steel not only adheres to the CNO corporate colour scheme but also ensures that visitors are safely guided from the entrances and underground carpark to their destination inside the building.

Campus Nuremberg East

The facade concept of the CNO was instrumental in determining the choice of pine green and pearl mouse grey colours in the interior design: Light and dark surfaces in natural stone, structured render and glass are the dominant features of the external building envelope with its two-storey structure. Where information is designed to be permanent, for example the house number, a laser method of inscription was used.

Where frequent inscription changes were expected, Siedle used film which can be updated as required by the building management.

Further clinics

Aarhus University Hospital

Aarhus University Hospital

Location: Aarhus, Denmark

Architecture: C.F. Møller Danmark A/S, in cooperation with Cubo Arkitekter A/S

Electrical planning: El:Con, Aarhus, Denmark

 

More

ARCUS Sports Clinic

ARCUS Sports Clinic

Location: Pforzheim

Architecture: Eggert & Partner, Stuttgart-Degerloch

Electrical planning: Infodienst, Ettlingen

Electrical installation: Prinzing Elektrotechnik, Salach

Signage system: Atelier Volk, Konstanz

More

 

cereneo

cereneo

Location: Vitznau, Vierwaldstätter Lake, Switzerland

Electrical planning: Electrical planning R. Mettler AG, Seewen, Switzerland

Electrical installation: Frey + Cie. Elektro AG, Lucerne, Switzerland

More

Schwarzwald-Baar Hospital

Schwarzwald-Baar Hospital

Location: Villingen-Schwenningen

Architecture: Thiede, Messthaler, Klösges Architects/Engineers, Vögele Architects, TMK Architects, Düsseldorf

Electrical planning: Ebert Engineers, Nuremberg, Oberle Ingenieure, Villingen-Schwenningen

Electrical installation: primion Technology, Leinfelden-Echterdingen

 

More

Aarhus University Hospital

Aarhus University Hospital

Location: Aarhus, Denmark

Architecture: C.F. Møller Danmark A/S, in cooperation with Cubo Arkitekter A/S

Electrical planning: El:Con, Aarhus, Denmark

 

More

ARCUS Sports Clinic

ARCUS Sports Clinic

Location: Pforzheim

Architecture: Eggert & Partner, Stuttgart-Degerloch

Electrical planning: Infodienst, Ettlingen

Electrical installation: Prinzing Elektrotechnik, Salach

Signage system: Atelier Volk, Konstanz

More